Groenkeur voor vakmensen: kennis en kunde
In onze dagelijkse leefomgeving neemt groen een steeds belangrijkere plaats in. Dit geldt zowel voor openbaar groen, als voor de vakmensen die werkzaam zijn in het openbaar groen. Bij Groenkeur hebben we dan ook speciale aandacht voor de vakmensen die het groen aanleggen, onderhouden en die ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Groenprofessionals of groene vakmensen zijn onmisbaar bij het aanleggen en onderhouden van groen. Of je nu opdrachtgever, groenaannemer of vakspecialist bent, je bouwt op kwaliteit van deze mensen.
Voor de vakspecialisten met een groenopleiding die hun vakmanschap verder willen uitbreiden, heeft Groenkeur aanvullende persoonscertificaten beschikbaar. Hiermee toon je je vakbekwaamheid aan en bewijs je kennis te hebben van een speciaal onderdeel in het groen.
Groenbedrijven hebben behoefte aan groenprofessionals die zich verder verdiepen in specifieke onderdelen van het groen. Opdrachtgevers willen zo min mogelijk risico lopen, verstrekken subsidies en hebben een verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.
Voor zowel de opdrachtgever als het groenbedrijf ben je als groenprofessional een waardevolle schakel bij aanleg, onderhoud, risicoanalyse, verduurzaming en vergroening van de leefomgeving.
Wij vertellen je graag hoe jij je kunt onderscheiden met de Groenkeur-certificaten.
Navigeer direct naar het juiste onderdeel (voor vakmensen)
- Wat is Groenkeur?
- Waarom een Groenkeur-persoonscertificaat behalen?
- Welke persoonscertificaten zijn er?
- Waar kan ik een opleiding volgen?
- Wat is een boomveiligheidscontrole (BVC / VTA)?
- Hoe word ik boom veiligheid controleur (BVC)?
- Welke dak- en gevelbegroeningsopleidingen zijn er?
- Hoe word ik dak- en gevelbegroener?
- Op welke manier behaal ik het certificaat Veilig werken op hoogte?
- Hoe kan ik mij hercertificeren voor boom veiligheid controleur (BVC)?
- Op welke manier kan ik mij hercertificeren voor één de Dak- en Gevelbegroeningscertificaten?
- Hoe krijg ik een certificaat Ecologisch Bermbeheerder onder Kleurkeur?
- Direct naar de kennisbank boomveiligheidscontrole
- Direct naar de kennisbank groene daken en gevels
Wat is Groenkeur?
Groenkeur is het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland. Wij zijn opgericht in 2003 met als doel de kwaliteit en het vakmanschap in de groene sector naar een hoger niveau te brengen.
Hiervoor hebben we samen met alle marktpartijen normen opgesteld en vastgelegd.
Deze normen passen we aan zodra de ontwikkelingen in de markt of de samenleving daarom vragen. Dit heeft ook geleid tot nieuwe opleidingen in het groen en tot Groenkeur-persoonscertificaten. Hiermee kunnen vakspecialisten hun vakkennis en vakmanschap verder uitbreiden en verdiepen.
Waarom een Groenkeur-persoonscertificaat behalen?
De persoonscertificaten van Groenkeur vullen een behoefte in tussen het reguliere onderwijs en de praktijk. Een leven lang leren krijgt hiermee vorm. De persoonscertificaten zijn gericht op niches in de markt waar geen opleiding voor was.
In het kader van goed kwaliteitsmanagementsysteem voor de bedrijven, is er toch wel behoefte aan vakgerichte opleidingen, die passen bij het bedrijfscertificaat in het desbetreffende vakgebied.
Al onze certificaten zijn dan ook opgesteld in overleg met opdrachtgevers, groen aannemers en opleiders. En met het Groenkeur-certificaat en de bijbehorende pas toon je aan dat je zowel de kennis als de vaardigheden in de vingers hebt.
Welke persoonscertificaten zijn er?
Bij Groenkeur is het mogelijk je te certificeren voor acht persoonscertificaten, namelijk:
- Boom veiligheid controleur (BVC)
- Dak- en Gevelbegroening – Onderhoud
- Dak- en Gevelbegroening – Aanleg
- Dak- en Gevelbegroening – Voorman/Uitvoerder
- Kleurkeur – basiscursus
- Kleurkeur – gevorderdencursus
- Veilig werken op hoogte (voor groene daken en gevels)
- Inspecteur NEN 2767 groen
Waar kan ik een opleiding volgen?
In Nederland verzorgen verschillende opleiders de cursussen voor Groenkeur persoonscertificaten.
De Vlinderstichting neemt de examens van Kleurkeur af. De examens voor de andere persoonscertificaten neemt Examenservices af.
Wat is een boomveiligheidscontrole (BVC/VTA)?
Iedere boomeigenaar heeft de verplichting om goed voor een boom te zorgen en is hiervoor ook wettelijk aansprakelijk. Een boom veiligheid controleur (BVC) met het Groenkeur-certificaat voert op vakkundige wijze een visuele boomveiligheidscontrole uit. De controleur volgt de Visual Tree Assessment (VTA) methode. Een controleur herkent ziekten, plagen en gebreken van bomen en brengt zo risico’s in kaart. Verder is een boomveiligheidscontroleur op de hoogte van de wet- en regelgeving. Een uitgebreide toelichting op deze methode is te lezen in de kennisbank.
Hoe word ik boom veiligheid controleur (BVC)?
Boomveiligheidcontroleur word je door bij een opleider een cursus voor dit persoonscertificaat te volgen. De cursus sluit je af met een theorie- en praktijkexamen bij Examenservices.
Jouw persoonscertificaat Boom Veiligheid Controleur blijft vijf jaar geldig. In het laatste jaar laat je je hercertificeren. Zo heb je geen zorgen en kun je je werk goed blijven uitvoeren.
Welke dak- en gevelbegroeningsopleidingen zijn er?
Je kunt drie Groenkeur persoonscertificaten behalen voor werken op een groendak en aan groene gevels.
Let op! Voordat je met één van de opleidingen start, heb je het certificaat Veilig werken op hoogte al gehaald. Met dit certificaat kun je direct starten met de opleiding Dak- en Gevelbegroening medewerker onderhoud. Vervolgens kan je het persoonscertificaat Dak- en Gevelbegroening medewerker Aanleg gaan halen. Ben je dan nog enthousiast en wil je een project ook kunnen begeleiden. Dan is er de opleiding Dak- en Gevelbegroening Voorman/Uitvoerder.
Iedere opleidingsstap helpt je je expertise te vergroten:
Stap 1 – certificaat Veilig werken op hoogte
Stap 2 – medewerker onderhoud: je bent in het bezit van een certificaat Veilig werken op hoogte en groene kennis
Stap 3 – medewerker aanleg: je bent in het bezit van het certificaat medewerker onderhoud
Stap 4 – voorman/uitvoerder: je bent in het bezit van het certificaat medewerker aanleg
Stap 5- Werkvoorbereider / adviseur: een wens is om dit onderdeel nog in te vullen in overleg met de opleiders en daksysteemleveranciers.
Hoe word ik dak- en gevelbegroener?
Als je een specialist wilt worden in het aanleggen van een groendak of een groene gevel dan volg je eerst de cursus Veilig werken op hoogte. Dit is de instapeis om te kunnen starten met één van de dak- en gevelopleidingen. Heb je dit diploma op zak? Dan is de eerste stap het volgen van de opleiding Dak- en Gevelbegroening medewerker onderhoud. Daarna kan je het persoonscertificaat Dak- en Gevelbegroening medewerker Aanleg gaan halen. Ben je dan nog enthousiast en wil je een project ook kunnen begeleiden. Dan is er de opleiding Dak- en Gevelbegroening Voorman/Uitvoerder. Samen met jouw team werk je aan de mooiste groendakbelevingen. Kijk bij de opleiders voor de mogelijkheden.
Hoe behaal ik het certificaat Veilig werken op hoogte?
Leg je daktuinen of groene gevels aan op meer dan 2.70 meter hoogte, dan is een bewezen instructie noodzakelijk om aan de ARBO-regels te voldoen. Om het persoonscertificaat Veilig werken op hoogte te behalen, volg je eerst de cursus bij een opleider, zoals BDA Dakopleidingen of IPC Groen Ruimte.
Examen doe je bij Examenservices. Voor deelname aan dit examen moet je wel kunnen aantonen dat je de opleiding hebt doorlopen en klaar bent om examen te doen. Wat je minimaal moet weten en kunnen, vind je terug in het examendocument.
Hoe kan ik mij hercertificeren voor boom veiligheid controleur (BVC)?
Om in het bezit te blijven van jouw persoonscertificaat Boom Veiligheid Controleur moet je een hercertificeringsexamen doen voordat jouw certificaat verloopt. De geldigheidsduur is vijf jaar en deze datum staat op jouw certificaat én op je BVC-pas. Hercertificeren kan zelfs al vanaf 364 dagen vóór de vervaldatum. De geldigheidsduur van je nieuwe certificaat wordt met vijf jaar verlengd vanaf de afloopdatum als je voor het examen slaagt. Dit biedt jou ruim de tijd om gecertificeerd boom veiligheid controleur te blijven.
Hercertificeringsexamen doe je bij Mijn Groene Erkenningen. Je kunt je eenvoudig digitaal aanmelden.
Hoe kan ik mij hercertificeren voor één van de Dak- en Gevelbegroeningscertificaten?
Om in het bezit te blijven van jouw persoonscertificaat daktuin en gevelbegroener moet je een hercertificeringsexamen doen voordat jouw certificaat verloopt. De geldigheidsduur is vijf jaar en de datum staat op je certificaat. Hercertificeren kan zelfs al vanaf 364 dagen vóór de vervaldatum. De geldigheidsduur van jouw nieuwe certificaat wordt met vijf jaar verlengd als je voor het examen slaagt. Dit biedt jou ruim de tijd om gecertificeerd daktuin en gevelbegroener te blijven.
In 2020 zijn de opleidingen voor dak- en gevelbegroening aangepast. Hiermee zijn ook de benamingen van de certificaten aangepast. Je hercertificeert nu als volgt:
Gecertificeerden Daktuin en Gevelgroen – Basismedewerkers kunnen zich hercertificeren voor: Medewerker Dak- en Gevelbegroening Onderhoud en vervolgens voor Medewerker Dak- en Gevelbegroening Aanleg.
Gecertificeerden daktuin en Gevelgroen – Gevorderden kunnen zich hercertificeren voor: Dak- en Gevelbegroening – Voorman/Uitvoerder.
Hercertificeringsexamen doe je bij Examenservices. Je kunt je eenvoudig digitaal aanmelden.
Hoe krijg ik een certificaat Ecologisch Bermbeheerder onder Kleurkeur?
Samen met de De Vlinderstichting heeft Groenkeur normen voor ecologisch beheren van bermen en groenstroken ontwikkeld. Een belangrijk onderdeel hierin vormt het vakmanschap van de medewerkers, uitvoerders en toezichthouders. Speciaal voor hen, maar ook voor de opdrachtgever is de cursus Kleurkeur ontwikkeld. Er is een basis en gevorderde opleiding beschikbaar, meer informatie op kleurkeur.com.
Conclusie
Groenkeur is er voor vakmensen: groenprofessionals die willen aantonen dat zij specialistische kennis in het groen helemaal in de vingers hebben. Zij onderscheiden zich met één of meer Groenkeur-persoonscertificaten.
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat Groenkeur voor vakmensen kan doen? Neem contact met ons op!
T 085 – 40 107 40 | E info@groenkeur.nl
Blijf grip op groen houden en abonneer u op onze maandelijkse nieuwsupdate. Of het nu gaat om het invullen van opdrachten, schrijven van bestekteksten, beoordelingsrichtlijnen, opleidingen, in onze update vindt u altijd interessante items. En zo blijft u volledig op de hoogte en bovendien is de update gratis!