Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Boomveiligheidscontrole (BVC/VTA)

Boomveiligheidscontrole Gemeente Ede
Nationale Bomenbank | Gemeente Ede

Als boomeigenaar heeft u een wettelijke zorgplicht om de veiligheid rondom bomen te bewaken. Dat kan met de boomveiligheidscontrole.

Door regelmatig de bomen te controleren voldoet u aan deze eis. In Nederland kennen we ruim 2.000 Boomveiligheidscontroleurs. Zij zijn opgeleid om ziektes en (potentiele) gebreken aan bomen te herkennen. Die controleur inventariseert en analyseert uiterlijke signalen van potentiƫle (mechanische) zwakte. Bij nader aanvullend onderzoek dat buiten deze inspectie valt, kan de interne gesteldheid van de boom nog worden gemeten met specialistische apparatuur bijvoorbeeld een tomograaf en penetrometer. Zo kan men zien of de kritische drempel voor aanvaardbaar risico niet wordt overschreden.

Boomveiligheidscontroleurs zijn bedreven in de registratie van uw bomenbestand in verschillende softwarepakketten. Geef duidelijk aan welke methode van registratie u wenst. Zo zijn er verschillen tussen de richtlijnen van RAW en Handboek Bomen.

De controleurs doen elke 5 jaar examen om de kennis actueel te houden.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.