Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Groen schoolplein Gomarus College

Bij de inrichting van het schoolplein had het Gomarus College in Drachten een groene oase voor ogen. In maart 2019 opende het nieuwe schoolgebouw zijn deuren, nadat de oude school was gesloopt. Er lag toen een schetsontwerp voor het nieuwe schoolplein, maar dit voldeed niet volledig aan de wensen van de school.

Groen doet goed

Biodiversiteit en hergebruik

De directie van de school zocht contact met gemeente Smallingerland met de vraag of het ontwerp aangepast kon worden. De wens was het creĆ«ren van een groen schoolplein. Bovendien moest hier aandacht zijn voor bevordering van de biodiversiteit en mogelijkheden voor spel en ontspanning. De directie was zeer gecharmeerd van de manier waarop de gemeente op verschillende plekken in Drachten de ‘grijze’ plekken heeft ‘vergroend’.

Hergebruik materialen

Groenkeur-deelnemer De Enk Groen en Golf legde het schoolplein aan en de heesters komen van ‘onze’ duurzame boomkweker Boot & Dart Boomkwekerijen. Kenmerkend voor een groen schoolplein is dat het natuurlijke elementen bevat, zoals bomen, struiken, bloemen, water en grasvelden. In dit project is zoveel als mogelijk rekening is gehouden met het hergebruik van materialen. Ook bleven bestaande elementen bewaard. Zo werd het schoolgebouw op een andere plek gebouwd om twee monumentale rode beuken te behouden. Daarnaast kregen overgebleven stenen de functie van insectenhotels.

Best practice

Green Cities belicht het proces van totstandkoming en het speciale karakter van dit groene schoolplein. Lees het hele verhaal van deze best practice.

Alle Groenkeur-gecertificeerde bedrijven, personen en producten staan op onze website!

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.