Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

EU Standaard voor snoeien bomen afgerond

Onder toezicht van het European Arboricultural Council (EAC) en met steun van het Erasmus+-programma is binnen de Europese Unie een werkgroep een traject gestart om Europese standaarden voor boomverzorging op te stellen. De werkgroep heeft de eerste standaard voor het snoeien van bomen inmiddels afgerond. Hiermee heeft zij de basisprincipes van het snoeien op een heldere en eenduidige manier omschreven. Aan deze Europese standaard heeft vanuit Nederland Henk van Scherpenzeel meegewerkt, die na zijn pensionering nog steeds actief is bij Groenkeur-deelnemer Boomtotaalzorg in Schalkwijk.

Overeenstemming partnerlanden

Deze Europese snoeistandaard omschrijft de overeenstemming die de partnerlanden hebben bereikt over de goede praktijken van snoei in alle levensfasen van bomen. De norm is ontwikkeld voor het reguliere boomonderhoud, zoals begeleidings- en onderhoudssnoei. In speciale gevallen kunnen landen van de standaard afwijken. Maar dit kan alleen na zorgvuldige overwegingen en een gedegen motivatie.

Meer standaarden

Naast de standaard voor snoeien van bomen zijn ook nog standaarden voor kroon/boomverankering, planten en plantmateriaal afgerond.

De verschillende standaarden zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels:

Wij gaan daarom aan de Technische Commissie Boomverzorging het advies geven om deze standaarden als basisnorm voor de BRL Boomverzorging te gaan hanteren. Dit maakt het werk in Nederland uniformer en hiermee kun je ook internationaal aan de slag.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.