Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Boomrooierij Weijtmans plant bomen

Boomrooierij Weijtmans plant bomen

Kantoor Boomrooierij Weijtmans
nieuwe kantoor Boomrooierij Weijtmans

In een prachtig met veel hout vormgegeven pand zetelt sinds 2019 de familie Weijtmans van de gelijknamige boomrooierij. In 2021 bestaat het bedrijf officieel 100 jaar en plant bomen. Directeur Kees Weijtmans is, net als Groenkeur, ook nadrukkelijk actief op sociale media. Het wordt tijd om persoonlijk kennis te maken met deze bomenman.

Veel ervaring

Rond 1800 vluchtte Jakobus Weijtmans, tijdens de Franse bezetting, met zijn paard de natuurgebieden in. Hij gebruikte zijn paard om bomen weg te slepen. Zo is de kiem gelegd voor het huidige bedrijf dat pas officieel rond 1921 is vastgelegd in documenten. Ze voeren ook snoei werkzaamheden uit, verplanten bomen en zorgen voor boombeheerplannen. Dat pionieren is altijd gebleven. Boomrooierij Weijtmans blijft op zoek naar het verbeteren en verlichten van de werkzaamheden, waarbij veiligheid op één staat. Zo heeft het bedrijf zelf een telescoopkraan ontwikkeld om bomen te ontmantelen. Het ziet er zo simpel uit, maar er komen enorme torsiekrachten op de hele machinerie te staan als je een top wegzaagt. Dan krijgt de kraan enorme Newton krachten op zich ingewerkt. Het is een voorbeeld hoe Kees met zijn medewerkers op zoek gaat naar mogelijkheden tot verbetering van de bedrijfsvoering.

Veiligheid op 1

Om veilig te kunnen werken is ook een heel programma opgezet. Ook bij Boomrooierij Weijtmans hebben ze geleerd van fouten uit het verleden. Het blijft oppassen om langs en aan de weg te werken, met verkeer wat van de opdrachtgever bij voorkeur gewoon door moet kunnen rijden. Dan is een veiligheidsbewustzijn op het hoogste niveau noodzakelijk. Kees vindt de Safety Culture ladder hiervoor een goed instrument, omdat ze vragen stellen aan de medewerkers over het veiligheidsbewustzijn. Hij is ook blij met de onaangekondigde controles van Groenkeur, omdat die zich ook richten op hetgeen er buiten op het werk gebeurt. Ze beschikken over een uitgebreid arsenaal rollend materiaal om al dit werk goed en veilig uit te kunnen voeren. Waar ze het niet zelf kunnen, schakelen ze collega-ondernemers in. “Beter met elkaar, dan tegen elkaar”.

Vrijkomend hout

Kees draagt graag bij aan verbeteringen, ook in de markt. Zo is hij ook bestuurslid van de AVIH, de vereniging voor Inlands Hout. Bomen rooien is uiteindelijk ook hout oogsten. Deze markt is als gevolg van subsidieregelingen sterk in beweging. De afgelopen jaren zijn er grote verschuivingen in de keten geweest, waardoor het constant opletten geblazen is. Het is de kunst om het goede hout te oogsten, wat weer verwerkt kan worden. Het vraagt een kennersoog om niet zomaar een boom te kappen en te versnipperen. Het is natuurlijk nog beter om een boom te laten staan, maar dat kan niet altijd. Op het terrein van Weijtmans liggen dan ook grote hoeveelheden hout van verschillende herkomst. Door de bomen goed te markeren is ook bekend waar het hout vandaan komt en zodoende kan de certificering van hout weer verder verbeterd worden.

Bomen planten

Boomrooijerij Weijtmans 100 jaar

Bomen zijn de basis van ons bestaan. Daarom heeft het bedrijf een studentenchallenge opgezet. De studenten is gevraagd met concrete plannen te komen om bomen aan te planten en gelijk te zorgen voor goede condities. Daarnaast geven ze elke particuliere klant na rooiwerkzaamheden een boom cadeau. Zo zorgen ze er ook voor dat in de vele particuliere tuinen het groen in stand gehouden blijft. Door bomen te planten blijft Boomrooierij Weijtmans ook voor de toekomst van onze aarde en het eigen werk zorgdragen.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.