Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Leidraad beheer reuzenberenklauw

Op 29 oktober lanceerden Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Landschapsbeheer Flevoland de ‘Leidraad beheer reuzenberenklauw’. Deze plant staat sinds 2017 op de Unielijst van invasieve exoten. Dit houdt in dat lidstaten van de Europese Unie de plicht hebben om deze soort in de natuur op te sporen, te verwijderen en op dusdanige manier te beheren om verspreiding te voorkomen. De leidraad biedt hiervoor een praktische invulling. 

Bestrijden van de reuzenberenklauw is een uitdaging, maar is zeker uitvoerbaar. De ‘Leidraad beheer reuzenberenklauw’ geeft hiervoor handvatten en een compact overzicht van alles wat daarbij komt kijken. Met onder andere aandacht voor herkenning, achtergrondinformatie, plan van aanpak en diverse bestrijdingsmethodes worden uitgelegd. Ook het belang van een gecoördineerde aanpak wordt benadrukt.

Bloei voorkomen

Ook Groenkeur-ondernemers die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van groenvoorzieningen komen de reuzenberenklauw regelmatig tegen. Om deze plant succesvol plaatselijk te bestrijden, is het belangrijk de groeiplaatsen in kaart te brengen. De uitputting van de zaadbank staat hierbij centraal. Om de uitputting te realiseren moet worden voorkomen dat de planten gaan bloeien. Begrazing of het regelmatig maaien voordat de plant bloemschermen vormt helpen hierbij. Nog effectiever is het als ook de wortels van de plant aangepakt worden.

Meer weten over het beheer en de bestrijding van de reuzenberenklauw? Lees dan hier de volledige Leidraad Beheer Reuzeberenklauw.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.