Op 1 januari 2022 treedt de CROW 500-richtlijn in werking. Deze richtlijn moet graafschade voorkomen aan kabels en leidingen en bestaat al sinds 2017. Echter deze is nu nog vrijwillig en wordt vanaf volgend jaar verplicht voor initiatiefnemers, netbeheerders en grondroerders.
Levensgevaarlijk
Onderzoek geeft aan dat het aantal graafschades in 2020 met 10% is gestegen. Naast dat schade aan kabels en leidingen levensgevaarlijk kan zijn, zorgt het ook voor hoge kosten. Daarom wil toezichthouder Agentschap Telecom strenger optreden en betrekt CROW bij de naleving van de voorschriften op het graafproces.
De deelnemers in het samenwerkingsverband Kabels en Leidingen Overleg (KLO) hebben deze richtlijn samen ontwikkeld. KLO is een vertegenwoordiging van de belangrijkste koepelorganisaties van de graafketen. En zij hebben afgesproken de CROW 500-richtlijn voor 1 januari 2022 volledig te hebben ingevoerd.
Toetsing
De werkwijze is helder weergegeven. Bij toetsing kijkt Agentschap Telecom of opdrachtgevers zorgvuldig handelen in de voorbereiding op graafwerkzaamheden. Hierbij kijken ze of er voldoende financiële middelen gereserveerd zijn en de uitvoerder genoeg tijd krijgt. Ook zijn een risicoanalyse en maatregelenplan onderdeel van de toetsing.
Naast opdrachtgevers controleert Agentschap Telecom ook de grondroerders. Ook bij hen staat zorgvuldigheid staat bij hen centraal. Het agentschap controleert onder meer of er een instructie is opgesteld. Daarnaast beoordeelt het of het graafteam de werkinstructie goed uitvoert.
Lees ook de artikelen CROW 500: samen verantwoordelijk voor zorgvuldig graafproces en KLIC-meldingen gaan digitaal waarin de veiligheid bij graafwerkzaamheden en melding vooraf centraal staan.