Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

KLIC-meldingen gaan digitaal

Ben je een ondernemer die machinale graafwerkzaamheden uitvoert? Dan ben je verplicht om vooraf een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Vanaf 1 april 2021 ben je wettelijk verplicht alle ontvangen informatie over de ligging ondergrondse kabels en leidingen digitaal op de graaflocatie te kunnen tonen. Dit kan met een viewer via een laptop, tablet of smartphone. Ook is er een speciale Klic-App, Een geprinte versie of een digitale PDF is dan niet meer voldoende. Agentschap Telecom gaat vanaf 1 april dan ook nadrukkelijk handhaven enĀ  kan een boete worden opgelegd.

Gedetailleerde gebiedsinformatie

De toegenomen hoeveelheid en detaillering van de gebiedsinformatie vereist inmiddels een digitale wijze van weergeven. Op een papieren afdruk kan belangrijke ontbreken of niet goed leesbaar zijn. Daarom wijst het ministerie van Economische Zaken erop dat het verplicht is dat grondroerders op hun werklocatie de gebiedsinformatie digitaal beschikbaar hebben. Ter ondersteuning mag nog wel een print gebruikt worden met de gebiedsinformatie, maar er moet op de graaflocatie de mogelijkheid zijn om de kaarten digitaal te raadplegen.

Digitale viewer

Om de kans op graafschades te verkleinen, verstuurt het Kadaster daarom niet langer kant-en-klare gelaagde pdf’s, maar zeer gedetailleerde informatie in Vectorbestanden. Alleen met een digitale viewer wordt al die detailinformatie zichtbaar. Kijk op de website van het kadaster voor de handleiding.

Het Kadaster werkt momenteel aan een Android-app van de KLIC-viewer. Deze komt binnenkort beschikbaar. Later volgt ook de iOS-variant.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.