Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Maaibeleid vergroot biodiversiteit

In juni werd Jaap Mekel van Mekelogisch Bermbeheer uitgeroepen tot BovensteBeste Bermbeheerder 2022. Hij won de titel vanwege zijn visie op hoe bermen te maaien. Al vanaf zijn jeugd past hij gefaseerd maaien toe, omdat er later in het jaar anders geen insecten meer waren om te vangen. Dit bleek een ervaring die hij later meenam in zijn werk.

Op zondag 14 augustus vertelde Jaap tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels over zijn mekelogisch bermbeheer. Naar zijn mening vergroot je de biodiversiteit door het maaibeleid aan te passen aan de omgeving en de tijd van het jaar. Iedere maand een beetje maaien van de berm en rekening houden met de planten die er staan en wanneer deze tot bloei of een tweede bloei komen is hierbij belangrijk, vooral voor insecten.

Berm verdient vakmens

In een uitgebreid interview, dat hij eerder gaf aan vakblad Stad+Groen naar aanleiding van de verkiezing, gaf Jaap ook al aan dat bermbeheer een vak is en dat bermen het verdienen om met vakmanschap onderhouden te worden. Op deze manier levert bermbeheer een bijdrage aan het herstel van de natuur.

Kleurkeur

Samen met De Vlinderstichting heeft Groenkeur in 2021 de richtlijn Kleurkeur uitgebracht.  Deze richtlijn staat voor het ecologisch beheer van bermen en groenstroken. Beheer dat ruimte laat voor planten en dieren, in het bijzonder voor insecten. Het is een garantie voor biodiversiteit, die is gekoppeld aan de kwaliteit van Groenkeur-deelnemers. De verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder is een initiatief van De Vlinderstichting in samenwerking met Groenkeur.

Geïnspireerd? Luister dan het fragment van Vroege Vogels eens terug, en lees het artikel uit Stad+Groen. Ook zelf aan de slag met het vergroten van de biodiversiteit door maaibeleid? Meer informatie over ecologisch bermbeheer volgens Kleurkeur staat op onze website.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.