Bij Groenkeur werd een nieuwe deelnemer aangekondigd door de certificatie-instelling. Maar niets bleek minder waar. Het voormalige Holland Groenwerken is omgedoopt naar De Bie Groen. Daar willen we meer van weten. Onze directeur toog naar Velserbroek om het naadje van de kous te weten te komen. Hij ging in gesprek met de directeuren: Joke van der Aar en Erik Muller.
Hans de Bie
In 1981 begon Hans de Bie als stratenmaker. Al snel ging hij met personeel aan de slag en in 1983 startte Erik Muller als hulpje. Door jaren heen pakten zij op verzoek van klanten steeds meer werkzaamheden op. Zo kwam er Holland Groenwerken als hoveniers-tak bij en Kennemer Rioolservice. Erik groeide al die jaren mee met de werkzaamheden die worden uitgevoerd voor gemeentes, woningbouw coöperaties, VvE’s en bedrijven. Zo zijn de 50 medewerkers actief in het buitenwerk. Alle soorten buitenwerkzaamheden worden uitgevoerd, variërend van laanboom tot diepriool. Erik ziet een duidelijke synergie tussen de verschillende takken, ook in het belang van de opdrachtgever. Een stratenmaker let nu beter op de groeiplaats van een boom en gooit niet meer zomaar zijn puin in een groenvak. Ook de werkzaamheden zijn door de integrale aanpak goed op elkaar af te stemmen. In 2014 blijkt Hans de Bie ernstig ziek te zijn en overlijdt twee jaar later. Geen reden om bij de pakken neer te zetten, zeggen Joke en Erik. Zij hebben samen de taken opgepakt en uiteindelijk de drie bedrijven overgenomen.
Nieuwe naam
Joke van der Aar was verantwoordelijk voor de museumbuitenplaats Beeckestijn toen ze in 2002 de kans kreeg om bij Hans de Bie nieuwe landgoederen te ontwikkelen. In de loop der jaren hebben ze in het oosten van het land en rond Numansdorp diverse nieuwe landgoederen ontwikkeld en aangelegd. Inmiddels is ze doorgegroeid naar algemeen directeur. Om de eenheid uit te stralen en als eerbetoon aan de heer de Bie hebben Joke en Erik in 2019 een naamsverandering doorgevoerd. De Bie Infra, De Bie Groen en De Bie Rioolservice werken onder de gemeenschappelijke naam De Bie Buitenwerk. U kunt ze tegenkomen in circa een half uur rijden vanaf Velserbroek. Daar is genoeg werk voorhanden.
Toekomstbestendig
Verder bouwen ze door aan hun toekomst door te zorgen voor het verkleinen van de footprint. Elektrificatie waar mogelijk, maar ze zijn ook duidelijk op zoek naar meerwaarde. Zo werkt Joke actief mee om de bedrijfsvereniging te helpen verduurzamen. In de gemeente Beverwijk hebben ze in een bouwteam bijgedragen aan het verwijderen van duizendknoop op een nieuwbouwlocatie. Daar kwam alle expertise uit infra en groen bij elkaar. Uiteindelijk is de grond volledig door de zeef gegaan en is de resterende wortel op depot eruit geplukt. Nieuwe bewoners kunnen straks genieten van een groene omgeving zonder invasieve exoten. Ook op die manier werkt het bedrijf aan een duurzame toekomst. Eigenlijk vinden ze dit met elkaar niet duurzaam, maar de normaalste zaak van de wereld. ‘Weet je waar we ook trots op zijn? Onze 100% elektrische roadprinter. We kunnen nu heel strak straten aanleggen en daarlangs plaatsen we verkeersborden van bamboe met aan de achterzijde een insectenhotel.’
Aandacht voor mensen
Omzien en aandacht voor mensen is voor Hans de Bie altijd belangrijk geweest. Veel medewerkers zijn binnen het eigen bedrijf opgeleid. Operationeel directeur Erik Muller is hier zelf ook een goed voorbeeld van. Maar tijdens het gesprek schuift ook Dennis van Baekel aan, die na een lange bankcarrière, nu als projectleider aan de slag is bij De Bie. Evenals zijn collega uitvoerder Cees van Doorn, werkt hij inmiddels al weer 15 jaar bij De Bie. Hij was gestart bij een klein bedrijf en wilde in grotere klussen werken. In het kader van sociaal ondernemen zijn ze eveneens actief in gesprek om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten. Wil je ook aan de slag in het groen? Klop dan aan bij De Bie, ze hebben vacatures voor uitvoerder en een hovenier en een voorman. Geen ervaring? Dan leiden ze je gewoon op. Dit bedrijf mag zeker met trots de Groenkeur-oorkonde aan de muur hangen.