Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Boomveiligheidscontrole uitgelegd in Vroege Vogels

Op 16 juli jl. werd het begrip boomveiligheidscontrole (BVC) uitgelegd in Vroege Vogels. VTA-lector Angeline Mette wa te gast bij Menno Bentveld in het BNNVARA-radioprogramma. In natuurgebied het Naardermeer sprak Mette over de lichaamstaal van bomen. Op een beeldende manier legde zij uit hoe Visual Tree Assessment (VTA) methodiek werkt bij het onderzoeken van boomveiligheid. In Nederland gebruiken wij echter de termen Visual Tree Assessment en boomveiligheidscontrole door elkaar.

Uiterlijk zegt iets over innerlijk

Aan de buitenkant van een boom kun je zien of het aan de binnenzijde goed gaat met een boom. Een boomveiligheidscontroleur stelt een risicoanalyse op. Hieruit kunnen schadebeperkende maatregelen voortvloeien. Naast het veiligheidsaspect zorgen deze maatregelen ervoor dat kan een boom behouden kan worden in plaats van dat een hele boom verloren gaat.

Wettelijke zorgplicht

Nederland telt naar schatting 16 miljoen straat- en laanbomen. De eigenaren van deze bomen hebben een zorgplicht om de veiligheid rondom bomen te bewaken. En daarom zijn zij hiervoor wettelijk aansprakelijk. Boomveiligheidscontroleurs (BVC) met het Groenkeur-certificaat Boomveiligheidscontroleur zijn in staat om op een vakkundige wijze een visuele boomveiligheidsbeoordeling uit te voeren. Bij een boomveiligheidscontrole  volgt de controleur de methode Visual Tree Assessment (VTA). Bovendien erkent de verzekeringsbranche het Groenkeur-certificaat Boomveiligheidscontroleur (BVC).

In Nederland kunnen groenprofessionals de opleiding voor boomveiligheidscontroleur op diverse plekken volgen. Er zijn bovendien verschillende opleiders die de opleiding aanbieden.

Lees het artikel uit het vakblad Boomzorg

Boomveiligheidscontrole uitgelegd in Vroege Vogels: beluister het fragment

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.