De GKB Groep in Barendrecht is actief in een zeer breed spectrum van de buitenruimte. In een gesprek met Arjan Kraaijeveld, algemeen directeur, komt al snel het fotoboek op tafel. Een zeer diverse range aan projecten in de buitenruimte passeert de revue. En het bijzondere is, ze maken bijna alles zelf. Uitkijkposten, oeverbescherming, speeltuinen, stalen elementen, gestileerde elementen van windmolens en bruggen. Dit kan omdat het bedrijf ook een eigen metaalbewerking heeft en een eigen machinefabriek. Tijdens het gesprek wordt er nog aan alle kanten gesleuteld aan de nieuwe verdieping op het bestaande kantoor. Een bijzondere ervaring om hier op bezoek te zijn.
Familiecultuur
Kijkend naar de namen van de werknemers laat zien dat het niet in naam, maar ook daadwerkelijk een familiebedrijf is. Meer dan twintig familieleden zijn eigenaar van het bedrijf. Er werken ruim veertig medewerkers binnen de onderneming die luisteren naar de naam Kraaijeveld. De verschillende generaties laten wel hun stempel achter. De divisie GKB Metaal, aan de overkant van de weg gelegen in een zeer duurzaam pand, maakt allerlei stalen elementen voor de buitenruimte. Wandelend over het terrein zie je ook gelijk de voorliefde voor het maken en onderhouden van het eigen materieel. In de werkplaats denken ze naast regulier onderhoud ook na over verbeteringen aan het machinepark. Zo is ook de divisie GKB Machines ontstaan. Hierin worden machines gebouwd en afgeleverd om sportvelden nog beter te kunnen aanleggen en beheren.
De familiecultuur is ook terug te zien in de duurzame strategie van het bedrijf. Er wordt duurzaam gebouwd, constant gezocht naar verbeteringen, waar de eigen bedrijfsschool er één van is. Elke twee jaar stroomt een groep jonge medewerkers het bedrijf binnen. Ze krijgen de noodzakelijke lessen van ervaren medewerkers gecombineerd met onderwijzend personeel. Ze lopen op alle afdelingen een tijdje mee, waardoor ze na twee jaar goed beslagen ten ijs komen. Daarmee realiseert de groep een trouwe basis onder het personeel. Begin januari nemen alle medewerkers deel aan een opleidingsweek. Actuele onderwerpen worden dan behandeld om het nieuwe jaar weer goed tegemoet te kunnen treden.
Bij het gesprek zijn Pim Delfos, net aangetreden als nieuwe KAM-medewerker aanwezig en Rolf Balvert. Rolf is commercieel medewerker binnen de groep en komen we regelmatig op verschillende beurzen tegen. Hij legt de contacten met nieuwe klanten. Of het nu overheden, scholen, woningbouwcoöperaties of waterschappen zijn, ze kunnen allemaal bij hem terecht. Hij zorgt dat de buitenruimte een nieuwe invulling krijgt en goed wordt onderhouden.
Het gesprek ging verder over certificering en duurzaamheid. Wat is de waarde van een certificaat en dan in het bijzonder het Groenkeur certificaat. Hoe kun je je daarmee onderscheiden? Zijn er misschien niveaus in aan te brengen? Stof tot nadenken voor Dick Oosthoek, directeur van Stichting Groenkeur. Na afloop van het gesprek reikte hij de Groenkeur-oorkonde uit aan Rolf Balvert en Pim Delfos. Arjan Kraaijeveld maakte zelf de foto, zijn medewerkers horen daar op te staan vindt hij.