Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Ecologisch bermbeheer tijdens symposium NFO

Steeds meer fruittelers schenken op hun bedrijf aandacht aan gastvrijheid voor bijen! Telers zaaien speciale bloemenmengsels en maken schuilplaatsen voor nestelende bijen. Om deze gastvrijheid te stimuleren heeft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) het initiatief genomen voor het Gelderse project “De Fruitigste gastvrijheid voor de bij”. Een van de activiteiten binnen dit project is een informatief en inspirerend bijensymposium dat plaatsvond op Proeftuin Randwijk. Ruim 80 fruittelers, imkers, beleidsmakers en andere beroepshalve geïnteresseerden waren hierbij aanwezig. 

Het symposium begon met een aantal inspirerende sprekers: David Kleijn, Karin Winkler en Jeltje Stam (onderzoekers Wageningen University & Research), Frens Pries (lector bijengezondheid Hogeschool InHolland) en Frans Pladdet (senior beleidsmedewerker Stichting Groenkeur).

David Kleijn vertelde dat er in Nederland ongeveer 357 soorten wilde bijen voorkomen. Dat de bijenstand achteruitgaat, wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een gebrek aan goede ‘huisvesting’ en een gebrek aan voedsel. Vooral hiermee willen fruittelers aan de slag in het project “De Fruitigste gastvrijheid voor de bij”.

Frens Pries hield de aanwezigen voor dat de gezondheid van bijen een wereldwijd aandachtspunt is. Hij pleitte onder andere voor onderzoek om een gezonde omgeving te ontwerpen voor alle bestuivende insecten en voor meer samenwerking tussen telers, overheid en natuurorganisaties op dit vlak.

Karin Winkler ging in op wat fruittelers op hun bedrijven kunnen doen. Haar belangrijkste tip is om bijenvriendelijke maatregelen gelijkmatig te verdelen over het hele bedrijf (de zogenaamde bouwsteengedachte), zodat er voor de bijen een ‘ecologische route’ door het hele bedrijf ontstaat.

Frans Pladdet ging in op ecologisch bermbeheer gericht op bescherming van bijen en vlinders. Het gaat daarbij niet alleen over wat er in de berm groeit en bloeit, maar ook om hoe en wanneer er gemaaid wordt. Wilt u meer weten over ecologisch bermbeheer en de richtlijnen? Kijk dan op kleurkeur.com

In het avondprogramma waren er een drietal veldexcursie op Proeftuin Randwijk. Jan Peeters (Fruitconsult) gaf een rondleiding gericht op maatregelen voor de honingbij. Karin Winkler nam de bezoekers mee langs bijenvriendelijke maatregelen gericht op o.a. metselbijen en Aat Rietveld (imker en ambassadeur biodiversiteit voor de NBV) vertelde de deelnemers bij de bijenstal over de bloeiboog als belangrijke voedselbron voor bijen.

Het programma werd afgesloten onder het genot van een glaasje Betuwse Krenkelaar. Henri Holster (De Fruitmotor) vertelde daarbij over de achtergrond van deze cider.

 

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.