Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Grote interesse kennisdag ecologisch bermbeheer

Op vrijdag 22 april organiseerde De Vlinderstichting de jaarlijkse kennisbijeenkomst ecologisch bermbeheer. Gastbedrijf van de sessie was Groenkeur-deelnemer Van der Weerd Grafhorst in Grafhorst. Het thema was ‘Innovatie en machines’. De interesse was groot. Wel 135 mensen hadden zich hiervoor aangemeld. Bovendien was het een gemêleerd gezelschap van ondernemers, opdrachtgevers (gemeenten, provincies, ProRail) en adviesbureaus.

Begrijpen hoe het werkt

Jaap Peelen, directeur van Van der Weerd Grafhorst, verwelkomde de aanwezigen met een presentatie van zijn bedrijf. Dit is met name actief voor Rijkswaterstaat. En het voert voor hen maaiopdrachten uit in noord Nederland. Voor het ecologisch bermbeheer beschikt Van der Weerd Grafhorst dan ook over een Kleurkeur-certificaat. Peelen ervaart als grootste uitdaging dat de opdrachtgevers wel Kleurkeur vragen, maar nog niet altijd begrijpen hoe het ingevuld moet worden.

Vernieuwing maaimachines

Anthonie Stip van De Vlinderstichting legt uit dat steeds meer fabrikanten van maaimachines ervan uitgaan dat ecologisch bermbeheer de toekomst heeft. Daarom zijn zij bezig met het vervaardigen van nieuwe machines. Momenteel is er bovendien een methodiek in ontwikkeling om nieuwe maaimachines te toetsen voor toepassing binnen Kleurkeur. De overlevingskans van insecten is hierbij een belangrijk criterium daarbij.

Als innovaties presenteerde … twee nieuwe maaimachines en een camerasysteem voor op de maaibalk. Dit systeem geeft inzicht in het maaiproces. De werking van deze innovatieve machines konden de aanwezigen aan het eind van de middag zelf zien op locatie aan de IJsseldijk.

Biodiversiteit door innovaties

Meer biodiversiteit in bermen is bijzonder actueel. Er is veel aandacht voor het ecologisch beheer van bermen en groenstroken, maar er zijn zeker ook nog uitdagingen. Hoe voorkomen we grote negatieve impact op biodiversiteit, maar ook op milieu en bodem? Tijdens de Kleurkeur Kennisdagen gaan De Vlinderstichting en Groenkeur hierop in en bespreken we mogelijke oplossingen in het veld.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.