Ik ben…
Vind gecertificeerden >

Nieuws

september 2, 2020 4:24 pm31 augustus 2020 |

Standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten

Standaardlijst Nederlandse namen cultuurplanten
Maarten Loeffen overhandigt eerste standaardlijst aan Pieter Cloo

Op 28 augustus overhandigde Maarten Loeffen van Vereniging Stadswerk Nederland de eerste standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten aan Floriade-directeur Pieter Cloo. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst van de beplantingscommissie voor de Floriade Expo 2022. Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen stelden deze unieke lijst samen.

De lijst is een lang gekoesterde wens van veel tuinbouwspecialisten. Tot nu toe werd een Nederlandse naam willekeurig gekozen. Voor elk bekend gewas is er nu een eenduidige Nederlandse voorkeursnaam, naast de wetenschappelijke naam. Er staan voor veel gewassen ook (maximaal drie) alternatieve namen vermeld als die in gebruik zijn. De naamlijsten van houtige gewassen en vaste planten vormden de basis voor deze lijst. Ook de Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen die onze duurzame boomkwekers telen, staan erin. Deze sector heeft veruit het grootste aantal gewassen. Deze standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten biedt voor hen ook uitkomst.

Later worden ook de namen van andere gewasgroepen opgenomen. Denk hierbij aan éénjarigen, bloembollen en bloemisterij-, groente-, landbouw- en tropische gewassen.

Lees het volledige artikel.

Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

2020-09-02T16:24:47+02:0031 augustus 2020|
Go to Top