Ik ben…
Vind gecertificeerden >

Nieuws

maart 26, 2020 12:14 pm16 maart 2020 |

Alternatieven voor bedrijfsbezoeken door coronavirus

We bevinden ons in een lastige periode met veel onduidelijkheid. Ook rondom audits zijn er maatregelen genomen. De Raad voor Accreditatie heeft richtlijnen opgesteld voor het uitvoeren van audits tijdens onvoorziene omstandigheden zonder dat bedrijfsbezoeken plaatsvinden. Hieronder valt ook de huidige coronacrisis.

De certificatie-instellingen baseren hun werkwijze op deze richtlijnen. Daarnaast kijken wij ook naar andere richtlijnen, zoals die van het RIVM. Stichting Groenkeur sluit aan op de richtlijnen van de Raad voor Accreditatie. We hebben onderstaande maatregelen afgestemd met de certificatie- instellingen en de Vereniging voor Schemabeheerders.

Alternatieven voor een bedrijfsbezoek

Concreet betekent dit dat alternatieven beschikbaar zijn voor de bedrijfsbezoeken, zoals beoordelingen op afstand, via bijvoorbeeld Skype of het beoordelen van documenten op het kantoor van de certificatie-instelling.

Voor die onderdelen die op locatie moeten worden beoordeeld, biedt de RvA-richtlijn de mogelijkheid om deze later uit te voeren. Voor de periodieke beoordelingen betekent dit, dat de bedrijfsbezoeken binnen zes maanden na de beoordeling op afstand moeten worden uitgevoerd. Dit geldt ook in het geval van hercertificatie.

Geen nieuwe bedrijven certificeren

Zonder bedrijfsbezoeken kunnen nieuwe bedrijven voorlopig geen succesvolle audit afronden, omdat hiervoor audits op locatie noodzakelijk zijn. Dit geldt ook voor huidige Groenkeur-bedrijven die een aanvullend certificaat wensen.

De link naar het bericht van de Raad voor accreditatie vindt u op:  https://www.rva.nl/nieuws/2020/742

Het T051 document (alleen in het Engels beschikbaar) met de internationale richtlijnen is ook te vinden op de website van de Raad voor Accreditatie.

Voor vragen over uw eigen situatie kunt u het beste contact opnemen met uw eigen certificatie-instelling, maar vanzelfsprekend staat Groenkeur ook voor u klaar. Wij werken vanuit huis en zijn via het centrale telefoonnummer, mail en mobiel goed bereikbaar.

Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

2020-03-26T12:14:14+01:0016 maart 2020|