Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Groenspiratie 2018

Architect en innovator Thomas Rau stelde dat onze grondstoffen en materialen eindig zijn. Zijn ontwerpen hebben een materiaalpaspoort, waarin precies staat hoeveel van welk materiaal is gebruikt. Ook wordt erin bijgehouden hoe de waarde van de materialen zich door de tijd heen ontwikkelt. ‘Want als we een financiële waarde aan materialen toekennen en die monitoren, gaan ze ook niet verloren.’ Hij illustreerde zijn verhaal met zijn ontwerpen voor Lliander en Triodosbank. Hij vertelde over de dakconstructie van het Llianderpand die het gewicht van een daktuin draagt; door goed na te denken bevat deze 30% minder staal dan in eerste instantie berekend.

Als laatste spreker wees bioloog Arnold van Vliet ons erop dat onder invloed van veranderingen in weer en klimaat er grootschalige veranderingen in de natuur gaande zijn. Dagelijks brengt hij de ontwikkelingen in de natuur in beeld via websites als Natuurbericht, Natuurkalender en Allergieradar. Aan de hand van planten en dieren die voor overlast zorgen laat hij zien dat deze veranderingen grote effecten hebben op onze gezondheid. Hij noemt teken en de ziekte van Lyme en de brandharen van de eikenprocessierups als voorbeelden die de kwaliteit van ons leven beïnvloeden. Belangrijk is het daarom om te weten hoe je hiermee om moet gaan.

Tijdens de afsluitende netwerkborrel werd nog geanimeerd nagepraat over de diverse invalshoeken.

Op 6 februari organiseerden we Groenspiratie 2018 in Burgers’ Zoo in Arnhem. Tijdens dit middagcongres ontvingen wij sprekers met diverse achtergronden. De gemene deler was hun ‘groene’ hart. Na de verwelkoming door Groenkeur bestuursvoorzitter Sjaak Langeslag en directeur Dick Oosthoek vertelde algemeen directeur Alex van Hooff van Burgers’ Zoo over zijn familiebedrijf dat uitgroeide van dierentuin tot een park waar bezoekers kennismaken met verschillende ecosystemen. Hij ging in op de waarde en het beschermen van flora en fauna in ‘zijn’ dierenpark, maar ook in die van het natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize dat zijn vader in jaren ’80 aankocht.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.