Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

Groenkeur juicht aandacht voor duurzaam inkopen toe

De Groenkeur-beoordelingsrichtlijn Duurzame Boomkwekerijproducten is gebaseerd op de eisen van ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen van groenvoorzieningen’ van de overheid. Het richt zich op voorlopers op het gebied van duurzame productie, milieu en sociale omstandigheden. Daarnaast speelt de traceerbaarheid van boomkwekerijproducten een belangrijke rol. De boom- en vaste plantenkwekers die voldoen aan de eisen staan op onze website onder ‘Gecertificeerden’.

De vier Groenkeur-beoordelingsrichtlijnen voor de zakelijke markt zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Dit geldt voor de bedrijfscertificaten  Boomverzorging, Dak- & Gevelbegroening en Groenvoorziening 2016 én het productcertificaat Duurzame Boomkwekerijproducten. Dit betekent dat de dienstverlening van Groenkeur-ondernemers wordt getoetst aan de internationale regelingen die gelden voor kwaliteit en duurzaamheid.

De 2016-versies van de  beoordelingsrichtlijnen verplichten de Groenkeur-ondernemer het eigen werk goed en nauwgezet te controleren. Deze richtlijnen kennen strenge bepalingen voor de eigen verklaring bij duurzaam inkopen, sluiten fraude uit en stellen hogere eisen aan de vakbekwaamheid van het personeel.

 

Volgens het onderzoek dat kennis- en adviesbureau CLM in opdracht van Greenpeace deed, voldoen de tien grootste Nederlandse gemeenten niet aan de doelstelling om vanaf 2015 voor 100 procent duurzaam in te kopen. In het rapport ‘Duurzame inkoop van catering en planten en duurzaam groenbeheer’, geldt dit ook voor duurzaam groenbeheer. Vandaag ondertekent Staatssecretaris Sharon Dijksma het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. De Groenkeur-beoordelingsrichtlijnen Groenvoorziening en Duurzame Boomkwekerijproducten voorzien in deze duurzaamheidsvraag. Gemeenten kunnen eenvoudig aan de gestelde eisen voldoen met het Groenkeur-productcertificaat Duurzame Boomkwekerijproducten.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.