Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

BovensteBeste Bermbeheerder 2022: Jaap Mekel

Dit voorjaar organiseerden wij samen met De Vlinderstichting voor de tweede keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Met een duidelijke meerderheid van de kiezers valt deze eretitel te beurt aan Jaap Mekel (Mekelogisch Beheer). 

Tot 1 juni kon op de website van De Vlinderstichting gestemd worden op vier kandidaten. Uit de tientallen personen en organisaties die eerder dit jaar door het publiek waren genomineerd selecteerde de jury deze kanditaten. Drie beheerders van (Brabantse) gemeenten en Jaap Mekel hadden de maand mei de tijd om zich te profileren en stemmen te winnen.  

Ecologisch beheer

Ecologisch hovenier Jaap Mekel bleek de meeste stemmen te hebben gekregen. Hij heeft al ruim dertig jaar ervaring met bermmaaibeheer. Mekel: “Nu iedereen zijn tuin netjes houdt, zijn de bloemrijke bermen steeds belangrijker voor behoud van de biodiversiteit. Laten we iets moois maken van al die wegbermen: één groot bloemrijk bermenlint door Nederland, zodat ook de natuur zich weer door het land kan verplaatsen.” 

Uiteraard hebben ook de drie gemeentelijke beheerders Frank Verhagen (Eindhoven), Martijn de Greef (Gemert-Bakel) en Merlijn Hoftijzer (Breda) de nodige stemmen gekregen. Zij zetten zich allemaal vol overtuiging in voor de biodiversiteit van de bermen in hun gemeente. Jaap Mekel is degene die zich BovensteBeste Bermbeheerder 2022 mag noemen. En uiteindelijk is de natuur de echte winnaar! 

Bloemrijke bermen

Bloemrijke bermen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook leefgebied voor talloze planten en dieren. De Vlinderstichting bevordert daarom bloemrijke bermen, door opdrachtgevers (gemeenten, provincies en waterschappen) en opdrachtnemers (aannemers, groenbedrijven) aan te zetten tot insectvriendelijk beheer. Daarom is het certificaat ‘Kleurkeur’ in het leven geroepen voor ecologisch beheer van bermen en groenstroken. En de prijs ‘BovensteBeste Bermbeheeerder’ wordt elke twee jaar uitgereikt door De Vlinderstichting, in samenwerking met Stichting Groenkeur. De jury bestond dit jaar uit Dick Oosthoek (Stichting Groenkeur), André van Kleinwee (BovensteBeste Bermbeheerder 2020), Margriet Rouhof (Tennet), Albert Vliegenthart en Anthonie Stip (De Vlinderstichting). 

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.