Het enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland!

3000ste Groenkeur gecertificeerde Boom Veiligheid Controleur (BVC)

Bomen mogen geen bedreiging vormen voor de veiligheid. Naast voldoende onderhoud moet in het kader van de wettelijke zorgplicht aantoonbaar zijn dat de boomeigenaar/-beheerder, in alle redelijkheid, voldoende heeft gedaan om schade of letsel te voorkomen. Een maatregel hiervoor is het uitvoeren van een ‘boomveiligheidscontrole’ (BVC), ook wel Virtual Tree Assessment (VTA) geheten. De boomveiligheidscontrole vormt de basis voor het beheerplan van het bomenbestand. Een actuele lijst met gecertificeerde BVC-ers is terug te vinden op www.groenkeur.nl. Het BVC-certificaat is ontwikkeld om de inspecteur verkeer die toch al langs de weg actief is, op te leiden tot het kunnen registeren van onveilige bomen. Inmiddels zijn 2000 van de 3000 voor dit certificaat opgeleide mensen actief in ons land. Naast deze inspecteurs hebben professionele boomverzorgers het certificaat behaald en is een groot aantal medewerkers van gemeentelijke groendiensten gecertificeerd. Meerdere instellingen bieden de opleiding tot Boom Veiligheid Controleur (BVC) aan.

 

Het specialisme van boomverzorger ontwikkelt zich. Digitale registratie is niet meer weg te denken. Voor Groenkeur en examinator IPC Groene Ruimte een belangrijke reden om ook het certificaat Boom Veiligheid Controleur een nieuwe impuls te geven. Het praktijkexamen wordt gedigitaliseerd. Personen met een Groenkeur BVC-pas brengen we voortaan ook op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van boomveiligheid, zoals problemen met de eikenprocessierups en essentaksterfte.

Mathijs Ansems is de 3000ste Groenkeur Boom Veiligheid Controleur van Nederland. Vandaag ontving hij uit handen van Groenkeur-directeur Dick Oosthoek de bijbehorende BVC-pas. Op vertoon van deze pas weten opdrachtgevers in de openbare ruimte dat de controleur beschikt over de vereiste vakbekwaamheid en dat dit onafhankelijk is getoetst. In de vijftien jaar dat het certificaat nu bestaat heeft het zijn waarde bewezen.

Cookiemelding

Op deze website gebruikt Groenkeur cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie ons privacy statement.